Alle dagen op de fiets naar het werk maakte Cor Lieftink winnaar van de FietsChallenge 2024

Dat de winnaar van de FietsChallenge Liemers & Arnhem dit voorjaar hoog in het klassement eindigde is niet zo gek. Cor Lieftink fietst bijna elke werkdag van zijn woonplaats Doetinchem naar zijn werk bij Kema Labs in Arnhem. Dat is 38 km enkele reis. We spraken met Cor over zijn redenen om elke dag weer op de fiets te stappen!

Bij regen zijn de files nog langer

Fietsen is Cor zijn passie. En omdat de route naar zijn werk toe garant staat voor file op de heen- en terugweg, is voor hem de keuze om op de fiets te gaan makkelijk. Op de speedpedelec doet hij rond de 65 minuten over zijn rit. Als alles goed gaat is de rit met de auto 35 minuten. “Maar dan moet echt alles meezitten en dat doet het eigenlijk nooit.” Een enkele rit in de auto duurt al snel zo’n 1,5 uur. Op slechte dagen nog langer. Dus de auto gaat eigenlijk nooit meer mee na het werk. Naast het vermijden van de file, scheelt het flink in de brandstofkosten én is vitaliteit een belangrijke reden voor Cor. “Een mens is niet gemaakt om de hele dag stil te zitten”. Ook als het regent stapt Cor op de fiets. “Niet bij nadenken, gewoon gaan. Op kou en regen kun je je kleden. Twijfel je toch even om de auto te pakken bedenk dan: bij regen zijn de files nog langer.”

Winnaarsmentaliteit

Naast woon-werkkilometers maakt Cor nog heel wat fietskilometers. Hij is fanatiek lid, bestuurslid en trainer bij de wielervereniging in Doetinchem. Dus als Cor thuiskomt na een werkdag stapt hij in de avond regelmatig op de racefiets voor nog een rondje. Er zijn dagen dat hij de 150 km aantikt.

Dat Cor een winnaarsmentaliteit heeft is duidelijk. Toen hij eenmaal doorhad dat hij wel lekker ging in het klassement van de FietsChallenge, deed hij net wat meer moeite om die nummer 1 positie te krijgen en te houden. Hij heeft alle challenges voor extra punten wel gedaan. Daarnaast zorgde hij er soms voor dat zijn routes met de wielervereniging door het actiegebied kwamen. En als hij op vrijdagen van het werk doorging naar de camping in Harderwijk, fietste hij eerst even om naar het actiegebied, zodat ook alle kilometers naar Harderwijk meetelden voor de challenge.

Cor heeft heel wat punten verdiend en hij heeft ervoor gekozen om ze allemaal te doneren aan Ome Joop’s Tour. In dat doel komen verschillende dingen die Cor belangrijk vindt samen: wat goeds doen voor kansarme mensen, ontspanning, beweging en kinderen plezier laten beleven aan fietsen.

Cor z’n tip: toon ballen!

Misschien herken je het wel; al vaker heb je jezelf voorgenomen om écht op de fiets naar het werk te gaan. Maar puntje bij paaltje pak je toch weer de auto. Cor zijn boodschap “toon eens een beetje ballen en zet die knop om!”. Voor Cor is gezond oud worden belangrijk. “Fietsen is een makkelijke manier om het nuttige en aangename met elkaar te combineren. Het is goed voor je lichamelijke, maar ook zeker voor je geestelijke gezondheid.” Cor geniet echt van zijn fietstochten. In het voorjaar van het geluid van vogels in de ochtend. En in het najaar van de prachtig gekleurde zonsopkomsten. “Soms stap ik af om even rustig een foto te maken”.

Slim Reizen Challenge

De kans dat Cor weer meedoet aan de volgende challenge is groot! Daarbij zijn er een paar dingen anders. Zo is er geen algemeen klassement en worden ook andere vormen van slim reizen beloond, zoals reizen met de bus of trein, samen rijden of buiten de spits rijden. Maar, elke dag een flinke fietsrit, zoals Cor doet, levert nog steeds het meeste punten op! Die punten kun je inwisselen voor prijzen voor jezelf óf doneren aan het goede doel! Meld je nu aan voor de Slim Reizen Challenge Liemers & Arnhem.

Ook een speedpedelec proberen?

Wil jij net als Cor ook lekker op de fiets naar je werk? Probeer dan 2 weken gratis een e-bike of speedpedelec.


Deel deze informatie Icoon Twitter Icoon Facebook Icoon LinkedIn