“Fietsen is investering in je gezondheid”
Bijna 400 deelnemers, 94.282 fietskilometers, 1.917.702 kcal verbrand en 14.432 kg CO2 bespaard. Dat zijn de resultaten van de tweede editie van de FietsChallenge A12 die medio april van start ging. Van alle zelfstandige deelnemers maakte Jaap de Geus de meeste kilometers. Hij fietste de afgelopen maanden maar liefst 4026 kilometer. Wat was voor Jaap de reden om mee te doen aan de FietsChallenge?
Dagelijkse portie beweging
Jaap de Geus gaat in het voorjaar en de zomer vrijwel dagelijks met de speed pedelec vanuit zijn woonplaats Duiven naar zijn werk bij Enerpac in Ede, ruim 30 kilometer verderop. Jaap: “Je moet toch naar je werk dus waarom dan niet lekker op de fiets? Dan heb je meteen je portie beweging gehad én het is vaak nog sneller ook. We bewegen al zo weinig en we hebben zo weinig tijd. Het mooiste is als je dat kan combineren. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Ik zit sowieso een half uur in de auto. Tel daar 20 minuten bij op en dan heb je gewoon lekker gefietst.”
Investering in gezondheid
Gezond leven en een gezonde leefstijl zijn voor Jaap heel belangrijk. Drie jaar geleden kocht bij een speed pedelec. Een speed pedelec is een snelle e-bike die 45 km per uur kan én mag. Hoe harder je trapt, hoe hoger de snelheid. Zelfs zijn lease auto laat hij staan om fietsend naar het werk te gaan. “Het aanschaffen van de speed pedelec is voor mij een investering in mijn gezondheid. Ik beweeg meer, slaap beter en voel me fitter.”
Competitie-element
Al fietsend kwam hij reclameborden van de FietsChallenge tegen en meldde zich aan. Het competitie-element én het goede doel Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort spraken hem aan. De wekelijkse tussenstanden motiveerden hem om nóg meer te gaan fietsen. In de maand augustus fietste hij zelfs dagelijks en trapte hij 1.200 kilometer weg. Genoeg kilometers om uit te lopen op de nummer twee van het klassement en de eerste plaats te behouden.
Goed oppassen met speed pedelec
Maar een klein deel van de elektrische fietsers fietst op een speed pedelec. In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 30.000 geregistreerd. Deze redelijke onbekendheid zorgt soms voor onduidelijkheid op de weg. Omdat de speed pedelec wordt aangemerkt als bromfiets moeten gebruikers in de bebouwde kom met hun fiets de rijbaan op, tussen de auto's. Jaap: “Je mag gewoon op straat rijden, al zijn niet alle automobilisten zich daarvan bewust. Het is dus wel oppassen geblazen. Ik zou liever zien dat speed pedelecs niet op de openbare weg mogen rijden, het is geen brommer. Maar regels zijn regels.”
Volgend jaar weer
Op de vraag of hij volgend jaar weer mee doen aan de FietsChallenge A12 antwoordt hij volmondig ‘ja’. “Het zou mooi zijn om volgend jaar de 5.000 kilometer te halen”. Deelnemers aan de FietsChallenge zijn dus gewaarschuwd.